вівторок, 24 травня 2022 р.

Тема 9. Все пов'язане з усім

 У СВІТІ ВСЕ ВЗАЄМОПОВ'ЯЗАНЕ

22 травня ми, мешканці Чарівного Лісу, святкуватимемо наше свято. Його відзначатимуть й інші тваринки, які живуть у полі чи водоймі, у горах чи на луках. Тобі цікаво, яке це свято? Це — Міжнародний день біологічного різноманіття! Чув/чула колись про таке свято?

Біологічне розмаїття — це всі різноманітні форми життя на Землі. За даними Комітету з питань довкілля ООН, щороку на нашій планеті зникає 25 тисяч видів тварин і рослин — приблизно три види щогодини! За прогнозами вчених, чверть усіх видів рослин і тварин нашої планети перестануть існувати найближчим часом. Так, щороку вчені відкривають нові види, але темпи зникнення інших надто стрімкі (вони зникають приблизно в тисячу разів швидше, ніж це відбувалося б без втручання людини).

Переконаймося, що все у світі взаємопов'язане, і побудуймо павутинку зв'язків.

Білочка живе у великому лісі й любить його. Велика сосна, що дає притулок білочці, має сильний стовбур, яким тягнеться до Сонця. Сонце освітлює нашу планету і дає тепло всім її мешканцям. Людина любить грітися на сонечку, а у вихідні приходити до лісу і спостерігати за білочкою.


Уяви, що когось у цьому ланцюжку не стане. Що тоді відбудеться? Спрогнозуй.

Створи власні ланцюжки. Чим більше об'єктів ти розташуєш у ланцюжку, тим краще! До гри можеш залучити своїх рідних, друзів, подруг чи однокласників та однокласниць.

Створи схему-пазл "Життя залежить…" — у віконечках пазлу запиши або намалюй об'єкти, від яких залежить наше життя.


Поміркуймо, чому це свято таке важливе. Відповісти на це питання допоможе відео.

З'ясуйте, що ви разом можете робити вже від сьогодні, аби зберегти біологічне різноманіття на нашій планеті.